Image

Så skyddar du din iPhone från vatten- och vätskeskador

Vi vet alla att en olycka kan hända så lätt – en stund av ouppmärksamhet och din iPhone kan hamna i vattnet. Men oroa dig inte, även om modeller som iPhone 14, iPhone 13 och iPhone 12 är ganska tåliga mot vatten, finns det flera saker du kan göra för att skydda din kära telefon ännu bättre.

Image

Skaffa ett skyddande skal

Även om många iPhone-modeller idag är vattentåliga är de inte helt obegränsade. Varje modell har sin specifika IP-klassning som definierar i vilken grad den kan motstå vatten och damm. Till exempel, iPhone 12 och 13 har en IP68-klassning, vilket innebär att de i teorin kan tåla nedsänkning i vatten på upp till sex meters djup i upp till 30 minuter. Men det är viktigt att förstå att denna klassning baseras på kontrollerade labbtester, och verkliga situationer kan vara mycket mer krävande. Dessutom är det viktigt att vara medveten om att varje fall eller yttre skada kan påverka telefonens förmåga att stå emot vatten. En hård smäll kan till exempel orsaka mikroskopiska sprickor eller skador på telefonens tätningar som håller vatten ute. Även om skadan inte är synlig, kan den minska telefonens vattentålighet betydligt. Det är därför viktigt att vidta försiktighetsåtgärder, som att använda ett bra och skyddande skal, för att minska risken för sprickor och skador.

Om olyckan är framme

Om din iPhone råkar ut för en olycka där vatten eller fukt är inblandat, är det viktigt att du agerar snabbt för att minimera skadorna. Det första steget är att stänga av telefonen direkt. Detta förhindrar kortslutningar och andra elektriska problem som kan förvärras av vattenkontakt. Koppla därefter bort alla tillbehör som är anslutna till telefonen, som hörlurar och laddare, och torka försiktigt av hela telefonen för att se till att det inte finns någon synlig fukt kvar.

Vi hjälper dig med reparation

Det är viktigt att komma ihåg att även om en vattenskadad telefon kan fungera utan problem till en början, finns det alltid en risk för korrosion som kan skada de elektriska komponenterna över tid. Därför är det klokt att lämna in din telefon på felsökning, även om den verkar vara i gott skick efter olyckan. Detta säkerställer att din telefon fortsätter att fungera korrekt och gör att du kan behålla den ett bra tag framöver. Om du behöver hjälp kan du lämna in din iPhone 14 på reparation på Teknikpunkten. Du kan även laga din iPhone 12 och iPhone 13 i Stockholm hos oss. Välkommen in!